Lifecoach

Wat doe jij voor een zo laag mogelijke handicap?

God heeft ieder mens uniek en bijzonder geschapen. Hij was het die ons maakte in de buik van onze moeders, zong koning David al. ,,Elk deel van mijn lichaam hebt u gevormd. Ik dank u daarvoor. Want het is een wonder, zoals ik gemaakt ben.’’ Hij heeft ons zo gemaakt dat wij volledig onszelf kunnen zijn; dat wij vrij kunnen zijn. Maar helaas zijn wij dat vaak niet.
Uit persoonlijke ervaring weet ik dat wij, terwijl wij opgroeien, steeds meer problemen met ons mee dragen. Problemen die ervoor zorgen dat wij niet onszelf kunnen zijn. We raken als het ware geestelijk gehandicapt door die obstakels. Beetje bij beetje worden wij onze handicap in plaats van onszelf.
Ikzelf heb nooit gemerkt dat ik langzaam veranderde en steeds minder van mezelf liet zien. Tot het moment dat ik op 36-jarige leeftijd letterlijk en figuurlijk brak. Ik kon en wilde niets meer. Mijn energie was volledig opgegaan aan het toneelspel dat ik elke dag opvoerde voor de mensen om me heen. De huisarts constateerde een flinke depressie; ik constateerde dat ik mezelf en alles om me heen kwijt was.
Het lijkt misschien een vreemde vergelijking, maar ik voelde me een golfer wiens handicap te hoog was geworden. Hoger dan de verplichte 54; oftewel uitgeschakeld voor deelname.

Geloof en sport. Ook de apostel Paulus trekt regelmatig vergelijkingen tussen deze twee. Zo schrijft hij in zijn brief aan de Korintiërs dat wij christenen vergeleken kunnen worden met hardlopers die meedoen aan een wedstrijd: ,,Net zoals hardlopers moeten wij veel opgeven in ons leven. En net zoals hardlopers hebben ook wij er alles voor over om de eerste prijs te winnen. Maar wij willen geen gewone prijs. Voor ons is de prijs het eeuwige leven.’’
De eerste prijs, dat lijkt mij heerlijk. U ook? Maar hoe krijgen wij die eerste prijs? Hoe maken wij kans op het eeuwige leven?

Allereerst door onze eigen identiteit te ontdekken onder al die lagen met problemen en zere plekken. We moeten onze (golf)handicap verlagen. En begrijp me goed: dat begint met een persoonlijke keuze in je hoofd. De keuze om jezelf te zijn; de bewuste keuze om aan je problemen te werken.
Paulus verwijst daar ook naar; direct na het hiervoor genoemde stuk tekst. ,,Daarom ren ik niet als iemand die geen doel heeft, vecht ik niet als een vuistvechter die in de lucht slaat.’’ Paulus heeft een duidelijke keus gemaakt en traint daar ook voor. Niet in het luchtledige om fit te blijven. Nee, hij traint voor een specifieke wedstrijd. ,,Ik hard mezelf en oefen me in zelfbeheersing, want ik wil niet aan anderen de spelregels opleggen om uiteindelijk zelf te worden gediskwalificeerd.’’

Wilt u ook trainen voor het eeuwige leven? Wilt u ook uw ‘zere plekken’ de baas zijn? En wilt u daar graag bij begeleidt worden. Stuur mij dan snel een bericht via het contactformulier en ik neem zo snel als mogelijk contact met u op.

Een handicap is een golfterm die de speelsterkte van een golfer aangeeft.
De handicap toont aan hoeveel slagen de speler gemiddeld nodig heeft om 18 holes te spelen boven de par (het resultaat van een gemiddelde professionele speler) van de baan. De hoogste handicap is 54.
Een speler met handicap 20 bijvoorbeeld doet over 18 holes gemiddeld 92 slagen op een par72-baan.

 

(bron: Wikipedia)

error: Sorry, the content of this website is protected due too copyright!!