Genade van Jezus Christus. Wat betekent dat?

vragen om genade

Op de Eemlandhoeve in Bunschoten-Spakenburg mocht ik enige tijd geleden aanwezig zijn tijdens een boerenontbijt van Andere Zaken. Terwijl mijn familie in het geloof en ik een heerlijke maaltijd nuttigden, probeerde ds. Gert Hutten ons ondertussen te prikkelen qua geloof. Daarbij stelde hij een vraag die ik voor mezelf niet direct kon beantwoorden: wat betekent de genade van Christus voor jou?
De afgelopen periode ben ik daarom bezig geweest om in mijn hoofd de genade van Christus uit te leggen. Begrijp me goed. Ik weet wie Christus Jezus is, ik weet wat Hij voor mij aan het kruis gedaan heeft en ik weet ook wat het woord genade betekent.

De vraag

Maar, stel dat ik iemand tegenkom die niet-christelijk is en ik raak met hem aan de praat. Je kunt je vast wel voorstellen dat het in eerste instantie over koetjes en kalfjes gaat. Maar daarna kom je op het geloof terecht en hij of zij is oprecht geïnteresseerd. Je vertelt dingen over God en over zijn Zoon en dan komt die ene vraag. ,,Maar wat betekent dat; genade van Christus? Mag je dan alles doen, het wordt toch vergeven?’’
Tja, en geef daar maar eens (redelijk) kort een duidelijk antwoord op. Zittend aan die lange boerentafel met mijn beker melk en mijn broodje, kon ik in ieder geval niet direct tot een goed antwoord komen. Maar inmiddels denk ik dat ik een redelijk kort en krachtig antwoord kan geven.

Genade van Jezus Christus

De genade van Jezus Christus betekent dat Gods liefde voor jou en mij nooit minder zal worden. Hij is geen baas die na elke fout steeds meer aan je inzet of je kunnen begint te twijfelen. Zolang Hij ziet dat je oprecht spijt hebt, vergeeft Hij je fouten keer op keer.
En als wij ervoor kiezen om Hem te verlaten, dan laat Hij gaan. Maar niet voordat Hij ons stevig op het hart heeft gedrukt dat wij altijd bij Hem terug mogen komen. Ondanks alle fouten die wij hebben gemaakt.

Gaaf

Dat is toch gaaf! Weten dat Jezus altijd van ons blijft houden. Dan wil je toch alles voor Hem doen? En dan wil je toch van Hem leren hoe je moet leven? Je uiterste best doen; voor Hem? En Hem beter leren kennen?

(Foto gepubliceerd met toestemming, copyright Alexandra / München)

Genade van Jezus Christus. Wat betekent dat?
Schuiven naar boven