Soms begrijp ik niets van mijn medechristenen

Soms begrijp ik niets van mijn medechristenen en de discussies die zij voeren. Gisteravond was het ook weer raak. Ik voelde mij zelfs boos en geïrriteerd. En ja, aan de ene kant heb ik gevoel dat ik er niets van moet/mag zeggen, maar aan de andere kant: Jezus sloeg ook met een zweep om zich heen.

Vlak voor het slapen gaan stuitte ik op een discussie over het wel of niet uitdelen van uitnodigingen in de klas. Scrollend door de reacties merkte ik al snel dat iedereen begreep dat deze manier van uitdelen problemen opleverde; voornamelijk voor de niet-uitgenodigde kinderen. Het verschil zat ‘m echter in de omgang met het probleem.

Medechristenen

Aan de ene kant van de discussie stonden de tegenstanders van het in de klas uitdelen. “Hoe pijnlijk is het als er steeds uitnodigingen om jou heen worden uitgedeeld en jij krijgt niets’’, reageerde een medechristen wiens kind hier regelmatig mee te maken had. Het gaat immers niet om één verjaardag, maar minstens 25.

,,Wanneer je kind nooit uitgenodigd wordt, is het tijd voor onderzoek”

Een ander kwam met een ogenschijnlijke oplossing: “Het is net zo leuk om met je kind de huizen langs te gaan en postbode te spelen”. “Maar dit lost het probleem toch niet op?” werd daarop gereageerd. Ook met “Op deze manier wordt je verplicht om alle kids uit de klas uit te nodigen of om heel stiekem een feestje te organiseren.”
Nu is het uiteraard niet mijn bedoeling om de hele discussie hier over te doen of om de meer dan tachtig reacties te herhalen. Het is slechts een opbouw naar de reacties die mij daadwerkelijk kippenvel gaven en een boosheid in mij op lieten borrelen. Reacties als: “leren omgaan met teleurstelling is geen leuke leerles maar goed,” “Afwijzing en teleurstelling horen helaas ook bij het leven en ik vind dat je kind ook kan leren hoe daar mee om te gaan” en “zo he, betutteling ten top. Zoals wel meer dingen tegenwoordig”.

Vragen

En als ik dan als klap op de spreekwoordelijke vuurpijl ook nog de opmerking “Wanneer je kind nooit uitgenodigd wordt, is het tijd voor onderzoek” van een andere medechristen lees, dan scroll ik toch echt even naar boven om te kijken of het woordje christelijk nog wel bovenaan de FB-pagina ‘Christelijk Opvoeden’ staat. Ik merkte namelijk zelf totaal geen verschil tussen christelijke en een niet-christelijke pagina?
Door mijn frustratie over bepaalde reacties kwamen er zoveel vragen bij mij naar boven. Waarom wordt er door niemand de Bijbel aangehaald? Waarom probeert niemand het op een christelijke manier te benaderen? Dat is hetgeen wat mij irriteerde en boos maakte.
Er was niemand die opmerkte dat wij onze naasten lief moeten hebben; ook degenen die niet uitgenodigd worden. En daarmee bedoel ik niet dat iedereen uitgenodigd hoeft te worden, maar wel dat het niet allemaal in het zicht van diegene hoeft te gebeuren. De wereld zorgt al voor genoeg teleurstellingen, moeten wij dan als christen ook maar meewerken aan die teleurstellingen?

Moeten wij als christenen meewerken aan teleurstellingen?

En misschien wordt mijn frustratie versterkt door het feit dat ik precies over dit punt een boek heb gepubliceerd. Een boek waarin ik iedereen, inclusief mezelf, oproep om de Geest niet te doven. En juist door mee te gaan met de gedachtegang van (veel) niet-kerkelijken doof je iemands Geest. En ja, met kwetsen en teleurstellen doof je iemands Geest!

Teleurstellingen

De wereld zit inderdaad vol teleurstellingen, maar moeten wij als christenen daaraan meewerken? En helemaal in dit voorbeeld; wat is het voor moeite om de kaarten op een ander moment af te geven of met de post te verzenden? Denk je dan echt alleen aan jezelf? Heb je echt geen zin of tijd om die kaartjes rond te brengen?
Zoals gezegd komen er zoveel vragen naar boven. Gisteravond al voordat ik, gelukkig rustig, in slaap viel. En vandaag gingen die vragen onverminderd door. Daarom dit blog. In de hoop dat mijn boosheid een beetje afzakt, maar vooral in de hoop dat jullie de bovenstaande vragen kunnen beantwoorden. Ik snap het niet meer… Ik voel me op dit moment alleen maar boos en… teleurgesteld.

Reacties kunt u, zoals altijd, hieronder in het speciaal daarvoor ingerichte gedeelte kwijt.

Soms begrijp ik niets van mijn medechristenen
Schuiven naar boven