Reinier Zijl Azn

Creatieveling, schrijver en pedaleur

Zoektocht naar een nieuw frame

Omstreeks 12.30 uur stapte ik in mijn auto die bij de aanschaf iets meer kostte dan de fiets waar ik vandaag naar ben wezen kijken. Na Ygritte en Jitske is het tijd voor een nieuw frame die de tand des tijds kan doorstaan. Eentje waar ik hopelijk nog jaren op kan fietsen.

Carbon, aluminium, staal. Het zijn allemaal materialen waar frames van worden gemaakt. Materialen met allemaal hun eigen kenmerken; met elk zijn eigen plus- en minpunten. Uiteraard is het afhankelijk van de berijder welke punten belangrijk zijn en welke niet.

Staal

Zelf rijd ik al jaren op een stalen ros. Een materiaal die goed bij mij past. Staal is wat comfortabeler dan de andere twee… en duurzamer. Vooral dat punt is belangrijk voor mij. Als ik iets moois en goeds heb, dan switch ik niet gemakkelijk over naar iets anders. Noem het autistisch of geef het een andere naam, maar in hoofd kan dat niet.

Nadeel is wel dat mijn fiets, met bijna dertien kilo, redelijk zwaar is. Aangezien ik zelf ook tegen de honderd kilo weeg, zal ik met Jitske nooit een bergbeklimmer worden. Dat hoeft voor mij ook niet, maar een lichter frame zou toch wel lekker zijn.

Roest

Een ander probleem waar ik de laatste tijd tegenaan loop is roest. En dan niet aan de buitenkant, maar juist in het frame. Dit zorgt er sinds een jaar voor dat ik al verschillende nieuwe trapassen heb moeten monteren. Niet echt duurzaam, terwijl een stalen frame juist wel duurzaam zou moeten zijn.

Nu moet ik natuurlijk niet teveel klagen over duurzaamheid; het frame komt uit 1991. Na 32 jaar moet ik gewoon realistisch zijn en het frame afschrijven. Of het frame roest binnenkort door of het frame blijkt zijn vermoeiingsgrens te hebben bereikt. Het is gewoon tijd om een nieuw frame uit te zoeken.

Concurrent

Dus stapte ik vandaag in mijn auto om een kijkje te gaan nemen bij de concurrent van Mantel. Niet omdat Mantel geen degelijke fietsen verkoopt. Zeker niet! Maar feit is wel dat wij geen titanium frames in ons assortiment hebben. En dat is nu precies het materiaal waar ik mijn toekomstige fiets van gemaakt wil hebben.

Zoektocht naar een nieuw frame
Schuiven naar boven