Reinier Zijl Azn

Creatieveling, schrijver en pedaleur

De geboorte van Ygritte

Mijn onlangs aangeschafte oude vintage racefiets bleek niet alleen op de foto’s goed onderhouden te zijn, na een aantal ritjes kan ik met zekerheid zeggen dat ze ook heerlijk rijdt en schakelt. Alleen die kleur; ondanks dat ik zelf uit de jaren ’80 kom, zal ik er waarschijnlijk nooit aan kunnen wennen. Daarom heb ik besloten om de fiets te gaan pimpen.

Ditmaal ga ik haar echter niet wrappen, zoals ik bij mijn mountainbike heb gedaan. Nee, ik heb besloten om haar helemaal uit elkaar te halen, het frame te schuren en daarna te spuiten. Eventuele details kan ik dan altijd nog toevoegen met zelfklevend vinyl.

Een nieuwe kleur

Zo gezegd, iets minder snel gedaan. Het uit elkaar halen ging redelijk rap. Het spuitwerk ook. Het terug in elkaar zetten ging alleen wat minder voorspoedig. Maar ik heb er wel veel van geleerd (knipoog).

Aangezien groen mijn favoriete kleur is, heb ik mijn racefiets in die kleur gespoten. Maar natuurlijk niet zomaar een groene kleur. Het is een vintage fiets, dus er moet ook een vintage kleur op komen. Na wat zoekwerk is de keus op RAL 6011 gevallen.

RAL 6011

De details

Tja, ondanks de commandeurs en de flessenhouders bleek het frame er wel een beetje ‘kaal’ uit te zien, dus heb ik een aantal beige en bordeauxrode accenten toegevoegd. Voor het stuurlint heb ik gekozen voor een honingbruine kleur.

Nu ik de fiets volledig uit elkaar had gehaald, wilde ik ook proberen om het precieze productiejaar te achterhalen. Het framenummer leverde namelijk helaas niets op en ook de verkoper wist mij niets te melden. Helaas weet ik het nog niet precies, maar ik ben wel aardig in de buurt gekomen. Inmiddels weet ik het volgende:

Datering

Het stuur is eind jaren ’80 geproduceerd door Hsing Lung Accessoriess Co., Ltd, uit Taiwan. Dit is ongeveer dezelfde productieperiode als de Shimano A350 Exage-remmen. Deze werden echter iets langer, tot 1992, geproduceerd. Het schakelsysteem, Shimano A400, dateert de fiets uit 1990 tot 1992.

Ik vermoed dan ook dat de complete fiets begin jaren 90 van de vorige eeuw.

UPDATE: het Biopace tandwiel is na 1992 uit de handel genomen. Dit tandwiel zit echter nog wel op mijn fiets. De datering van het frame blijft dus vooralsnog ongewijzigd.

Een bijpassend honingbruin stuurlint.

Ygritte

Voor jullie is het bovenstaande misschien niet zo interessant, maar voor mij hoort dat erbij. Net zo veel als het geven van een naam aan mijn fiets. Zo heette mijn mountainbike bijvoorbeeld ‘Green Hornet’.

Ditmaal wilde ik de fiets een echte damesnaam geven; ik weet niet waarom. Misschien omdat het een fiets is om serieus op te fietsen. Of omdat het een stoere fiets geworden. Stoer en hip, maar wel met een aantal ruwe randjes zoals de openliggende bekabeling en de commandeurs.

Bij ruwe randjes moet ik altijd aan roodharigen denken. Begrijp me goed; enkel positief! Ergens heb ik toch wel een zwak voor roodharigen; helemaal als ze ook nog groene ogen hebben. Ik houd wel van een ruw randje. Het type vrouw als Ygritte uit Game of Thrones. Wauw. Sindsdien ben ik een groot fan van Rose Leslie.

De beslissing rondom de naam van mijn eerste racefiets was dan ook snel genomen. Inmiddels is zij dan ook omgedoopt naar Ygritte. Dus mocht je deze naam in een van mijn komende blogs lezen, mijn Instagram bekijken of mijn gegevens op Strava bekijken; weet dan dat het over mijn racefiets gaat.

Nu vermoed ik dat de meeste fietsers niet de complete geschiedenis van hun stalen ros zullen proberen te achterhalen. Of dat dit voor hun gemakkelijker is omdat zij de eerste eigenaar zijn. Maar wat ik me wel afvraag is of er meer ‘gekken’ zijn die hun fiets vernoemen. Heb jij bijvoorbeeld je fiets een naam gegeven? En zo ja, welke naam is dat? Laat het hieronder even weten in de comments.

De geboorte van Ygritte
Schuiven naar boven