Reinier Zijl Azn

Creatieveling, schrijver en pedaleur

Over Reinier

Reinier Zijl Azn

Reinier Zijl Azn (1980) is huisgenoot van de Kerk van Christus en lid van de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt in Spakenburg.
Dit betekent dat Reinier vol overtuiging gelooft dat God, de Vader, als een creator de Hemel en de aarde heeft geschapen. Dat Zijn Zoon, Jezus Christus, voor onze zonden is gestorven en na drie dagen als overwinnaar is opgestaan uit de dood. En dat de Zoon ons de heilige Geest heeft gegeven om ons te troosten, te versterken en ons houvast te geven. Zijl: “In mijn ogen is dit de basis van het christelijke geloof.”

Verhalen

Verhalen zijn al vanaf Reiniers vroegste herinneringen een belangrijk onderdeel van zijn leven. In eerste instantie kreeg deze behoefte invulling door het verslinden van heel veel boeken. Via de welbekende kinderverhalen en sprookjes verbreedde zijn interesse zich tijdens zijn tienerjaren naar o.a. Stephen King, Tom Clancy, Clive Cussler en Preston & Child.
In die periode begon hij, ,,voor zover ik mij kan herinneren’’, ook voor het eerst met het schrijven van zijn eigen verhalen. Stoere jongensboeken waarvan de manuscripten tot op de dag van vandaag een vast onderdeel van zijn boekenkast zijn. Manuscripten die echter waarschijnlijk nooit als boek het levenslicht zullen zien omdat Reinier ze simpelweg zelf niet goed genoeg vond. Hij durfde zichzelf nog geen schrijver te noemen.
Waarom hij na de middelbare school nooit een opleiding is gaan doen in de richting van deze grote passie is niet bekend. Wel dat de passie altijd is gebleven; het vertellen van verhalen. Aan de hand van geschreven tekst, maar ook via fotografische beelden, tekeningen en schilderijen.

Reinier Zijl Azn gefotografeerd met zijn grote passie: schrijven
Reinier, de auteur.

Anno 2018 is de interesse van Reinier Zijl qua lezen breder geworden. Hoewel hij hier tegenwoordig minder tijd voor reserveert, liggen er verschillende boeken op zijn nachtkastje. ,,Momenteel wissel ik ‘De Goddelijke Komedie’ van Dante af met Mo Gawdats ‘De logica van geluk’, Chris Hodges’ ‘Vier Bekers’ en ‘Slagschaduw’ van Sigmund Brouwer.’’
Ook zijn er (naast de artikelen uit zijn periode als journalist) de afgelopen jaren diverse artikelen en foto’s gepubliceerd in uiteenlopende magazines. De publicatie in de Tagrijn is daaronder waarschijnlijk eentje waar Reinier het meest trots op is. Simpelweg omdat het de bekendmaking betrof van zijn ontdekking van de visserijnummers B.U. 214 en 215. Twee registratienummers waarvan, voorafgaande aan de publicatie van zijn artikel, nooit bekend was geweest dat deze nummers ooit bestaan hadden.
Het bestaan van deze registratienummers heeft Reinier bij toeval ontdekt tijdens zijn onderzoek naar het visserijverleden van zijn geboortedorp Spakenburg. Bij dit onderzoek richtte Reinier zich voornamelijk op de verhalen en geschiedenissen die hoorden bij de inmiddels overleden eigenaren van die stoere houten vissersschepen. ,,Een onderzoek waarvan ik hoop er ooit nog verder mee te kunnen gaan.’’

Schrijver

Momenteel richt Reinier zich echter eerst op een ander onderwerp: het christelijke geloof. Persoonlijk heeft hij hier namelijk tijdens zijn depressie erg veel steun aan gehad. En in de hoop dat ook anderen steun in het christelijke geloof kunnen vinden, heeft hij dit verhaal -zijn verhaal- opgeschreven en gepubliceerd in zijn eerste officiële boek: Doof de Geest niet uit;.
Inmiddels durft Reinier zichzelf schrijver te noemen. En is hij, naar aanleiding van dit eerste boek, begonnen met het (logische) tweede deel. Een verhaal waarin hij op zoek gaat naar de Heilige Geest en hoe Hij werkt, welke gaven Hij geeft en hoe wij die kunnen vinden en kunnen… aanwakkeren.

Dit verhaal is nog lang niet af, zeker niet omdat Reinier nog steeds met zijn persoonlijke zoektocht naar de Heilige Geest bezig is. Maar wat er ook gebeurd en waar zijn zoektocht hem ook brengt; hij blijft schrijven. ,,Voor mezelf, maar ook voor de lezers. Ik blijf een schrijver in hart en nieren.’’

Creatieveling

Schrijven, aquarelleren, fotograferen, schrijven, dichten en houtbewerking. Het zijn een aantal kunstuitingen die Reinier in zijn vrije tijd beoefend. En niet onverdienstelijk moeten we zeggen. Inmiddels heeft hij dan ook zijn naam aan verschillende exposities mogen verbinden en hangt zijn werk bij verschillende particuliere kopers in huis.
Zijn beroep wil hij er echter niet van maken. ,,Ik ben jarenlang zelfstandig fotograaf geweest, maar die tijd is geweest. Misschien dat ik ooit als fotograaf in loondienst zou kunnen werken, maar zelfstandige wil ik niet meer zijn. Niet als fotograaf in ieder geval.’’
Leven van de kunst zit er ook niet in. ,,Nee, ik wil mezelf niet groter maken dan ik ben. Ik heb meerdere kunstzinnige foto’s voor een leuke prijs kunnen verkopen, maar dat is lang niet genoeg om van te leven. Laat staan met een heel gezin.’’ ,,Schilderen, fotograferen en houtbewerking zijn vandaag de dag leuke en interessante hobby’s. Goed om je gedachten te verzetten en rust in mijn hoofd te krijgen. Niet meer en niet minder,’’ aldus Reinier Zijl.

Springend van vreugde
,,Straight from the cam”, aldus Reinier. ,,Zelfs de remote is nog zichtbaar.”

Sinds begin 2017 is Reinier ook elke dag creatief in de weer met Bullet Journaling. ,,De laatste keer dat ik een echte agenda heb gebruikt, was denk ik tijdens mijn schoolperiode. Maar tijdens mijn depressie werkte mijn hoofd simpelweg niet meer. Mijn geheugen was een zeef en ook mijn denkvermogen liet sterk te wensen over. Mede daarom was het verstandig om weer aan de slag te gaan met een agenda.’’ Maar Reinier koos voor meer dan alleen een agenda. ,, Ik gebruik mijn Bullet Journal onder andere als notitieboekje, dagboek en als schetsblok. Daar is ook de ruimte voor omdat je zelf de weekindelingen en dergelijk moet maken.
En omdat Reinier niet tevreden was over het feit dat hij op afspraken verscheen met én een Bullet Journal én een propvolle etui bedacht hij een oplossing. ,,Via via heb ik een aantal stukken leer kunnen regelen. Hiervan heb ik een stoere hoes genaaid waarin mijn pennen, geodriehoek, potloden en notitieblok passen.’’

Dat out-of-the-boxdenken, het creatieve, past volledig bij Reinier. Zowel bij zijn hobby’s als bij zijn werk. ,,Ik merk dat ik het voortraject altijd leuker en interessanter vindt. Geef mij een probleem en ik geniet bij het zoeken naar de juiste oplossing. Maar is het eindproduct bijna klaar, dan moet ik echt moeite doen om mijn aandacht erbij te houden. Voor ik het weet ben ik in gedachten al bij het volgende probleem.’’

Bovenstaande foto is een eerbetoon aan Reiniers voorvaders.
Reinier is ook niet bang om risico’s te nemen om zijn doel te bereiken.
Schuiven naar boven