Blog: Tien vragen aan… Reinier Zijl Azn

Profielfoto - Reinier Zijl Azn

Onderstaand interview is eerder gepubliceerd op de website van Christelijke Webloggers. Uiteraard wilde ik jullie de antwoorden op deze vragen niet laten missen. Dus hieronder een kopie van dat blog.

Hallo, ik ben Reinier Zijl Azn (37). In januari 2018 ben ik alweer vijftien jaar getrouwd met de op één na mooiste en liefste vrouw van de wereld. De op één na, hoor ik u denken. Tja, ik blijf een zwak houden voor Keira Knightly.
Samen (mijn vrouw en ik dan, niet met Keira) hebben wij drie prachtige dochters (14, 11 en 4 jaar) die gelukkig alle drie op hun moeder lijken. Ik woon vlak bij de pittoreske haven van Spakenburg. Ja, dat dorp van de Blauwen en de Rooien.
Momenteel werk ik als Backup Driver/trainer bij UPS, maar binnenkort wil ik starten met een nieuwe opleiding die meer aansluiting bij mijn passie heeft. Daarnaast onderhoud ik mijn eigen website (www.reinierzijl.nl) en hoop ik in april 2018 mijn eerste boek te mogen publiceren.

1. Wanneer en waarom ben je begonnen met bloggen?

Mijn eerste blogs begon ik rond 2008 te schrijven op mijn toenmalige website. Toentertijd had ik mijn eigen bedrijf als fotograaf. Je zou me toen zelfstandige hebben kunnen noemen, maar feit was dat ik tijdens die eerste jaren als fotograaf nog steeds een fulltime baan had. Ik werkte toen als journalist bij een ‘lokaal sufferdje’ die desondanks drie keer per week uitkwam.
In die periode gingen mijn blogs eigenlijk alleen over fotografie en over de door mij gemaakte foto’s. Inmiddels is dat uitgebreid met blogs over het christelijke geloof en over fietsen (sinds 2020).

2. Op welke manier komt jouw christen-zijn terug in je blogs?

Dicht bij mijn hart omdat ikzelf God van zeer dichtbij heb ervaren toen ik voor mijn gevoel alles kwijt was. Ik heb namelijk een zware depressie gehad. En ik vermijd nu bewust de bekende uitdrukking dat ik ‘last heb gehad van een depressie’, want achteraf was dit het beste wat me ooit is overkomen. Tijdens die periode ben ik namelijk van gast in het huis van God veranderd in een huisgenoot. In die periode heb ik zoveel steun en hoop gekregen; geweldig gewoon. En over die steun en die hoop schrijf ik in blogs.

3. Wat wil je bereiken met je blog(s)? Wat zijn je ambities?

En daar ligt ook precies de ambitie die ik heb met mijn blogs over het geloof. Met die blogs wil ik mijn broers en zussen in het geloof inspireren, aanmoedigen en hoop geven.
Ik hoef van mezelf dan ook niet iets te bereiken met mijn korte verhalen. Hoef (en kan) niemand bekeren, ik hoef niet rijk te worden en ik ben de laatste die zal zeggen dat ik de wijsheid in pacht heb. Nee, nogmaals, het enige wat ik wil is het uitdragen van geloof, hoop en liefde. Al bereik ik slechts één persoon, dan is dat er toch één!

4. Wat vind je het leukst aan bloggen?

Ik kan moeilijk aangeven wat ik het leukst vind aan bloggen. Ik geniet namelijk van het hele proces. Van het eerste idee en het daarop volgende onderzoek en de Bijbelstudie. Maar ook van het aan het digitale papier toevertrouwen van de eerste opzet en het proces van overlezen, aanpassen, herlezen en het nogmaals corrigeren.
Tja, als ik er nu zo over nadenk, komt daarna misschien het leukste moment. Het gevoel van lichte extase op hem moment dat alle puzzelstukjes op zijn plek zijn gevallen en ik zelf trots ben op wat ik geschreven heb.

5. Hoeveel tijd besteed je aan het bloggen?

Aangezien ik momenteel erg druk ben met de voorbereidingen rond het uitgeven van mijn eerste boek, besteed ik momenteel wat minder aandacht aan mijn blog. Maar normaal gesproken ben ik tussen de vier en de zes uur per week bezig met onderzoek en schrijfwerk

6. Op welk tijdstip schrijf je het liefst je blogartikelen?

Tussen 10.00 en 11.30 uur ’s ochtends! Dat klinkt erg specifiek, maar dat moment voelt bij mij gewoon erg fijn. Kinderen naar school, boodschappen inmiddels binnen en ik kan dan heerlijk met een kop koffie achter m’n computer kruipen.
Het onderzoek en de benodigde Bijbelsstudies doe ik overigens het liefst ’s avonds aan de kamertafel. Op het moment dat wij met het hele gezin aan de huiskamertafel zitten. M’n oudste twee zijn dan hun huiswerk aan het maken, m’n vrouw is met haar ding bezig, ik zit dan zelf tussen een drietal Bijbelvertalingen en m’n jongste dochter keuvelt dan overal doorheen. Heerlijk!

7. Wat is de mooiste reactie die je hebt gekregen op je blogs?

Zonder twijfel weet ik mij deze vraag direct welke opmerking ik nu moet quoten: “Wauw Reinier. Ik ben nog emotioneel na het lezen van je blog. Prachtige woorden en wat ben je mooi gegroeid in je geloof.”
Ik denk dat ik dit de mooiste reactie vind, omdat ik zelf ook tranen in mijn ogen kan krijgen als ik een mooi en eerlijk blog lees. Het is herkenbaar voor mij en daarnaast is het precies wat ik met mijn open en eerlijke blogs wil bereiken. Dat mensen geraakt worden.

8. Wat is de grootste fout die je gemaakt hebt als blogger?

De grootste fout die ik als blogger gemaakt heb, is dat ik een blog heb geschreven om een blog te kunnen plaatsen. Dat klinkt misschien wat vreemd, maar het probleem was dat ik zonder inspiratie toch perse iets van me wilde laten horen. En ik heb toen geleerd dat zo’n blog bij voorbaat al gedoemd is om te mislukken.

9. Wat is jouw droom als blogger?

Als blogger en schrijver heb ik maar één droom en dat is dat wij christenen elkaar onderling niet meer bekritiseren maar (eindelijk) inzien dat wij allemaal dezelfde God liefhebben. Dat wij allemaal (en ik ben er zelf ook nog maar net achter gekomen) terug naar de basis mogen; kies je voor Jezus, ja of nee. Het antwoord op die vraag is hetgeen dat ons tot broers en zussen maakt.
Zoals gezegd kan en wil ik niemand bekeren, maar als ik mee mag werken aan deze herontdekking binnen het geloof dan zou ik dat wel erg mooi vinden.

10. Wat is jouw gouden ‘blogtip’?

Probeer altijd open en eerlijk te je verhaal te schrijven. Dit geldt zeker voor de blogs die iemand schrijft, maar geldt eigenlijk ook op alle andere vlakken in het leven. Wees open en eerlijk.
Door de zondeval is het moeilijk geworden om op die manier te leven. Daarom bedekten Adam en Eva zich direct nadat zij van de verboden vrucht hadden gegeten. Zij durfden direct niet meer open eerlijk te zijn. Ze verstopten zich zelfs voor God.
Maar dankzij Christus Jezus mogen en kunnen wij weer open en eerlijk zijn. Wij hoeven ons niet te schamen als we huilen om een mooi blog, om iemands ellende of om ‘All you need is love’. Sterker nog; onze tranen zijn een teken van liefde naar onze naaste. Wees ook daar open en eerlijk over.

Zoals gezegd, hoop ik in april 2018 mijn eerste boek ‘Doof de Geest niet uit;’ te mogen publiceren. Een boek over het christelijke geloof en hoe dat geloof mij geholpen heeft om uit mijn depressie te komen. Een positief boek die hopelijk, net als mijn blogs, inspireert, bemoedigd en troost.

Voor nu wens ik je Gods zegen toe en ik hoop dat je ooit als bezoeker van mijn blogs te mogen begroeten.

Reinier Zijl Azn
www.reinierzijl.nl

Blog: Tien vragen aan… Reinier Zijl Azn
Schuiven naar boven