Ik heb mijn eerste doel gehaald!

Ik had niet verwacht dat ik na een week al mijn eerste (tussen)doel zou halen, maar het is gelukt. Ik heb een rondje Eemmeer gefietst; een toertocht van 50k. Op sommige punten was het flink afzien, maar ik heb het gered. En daar ben ik behoorlijk trots op.

Flevoland

De afgelopen week heb ik verschillende intervaltrainingen gereden. Telkens korte stukjes tussen de 20 en de 25 kilometer. Dat ging goed. Zo goed dat het gisteren opeens begon te kriebelen. Ik wilde rond het Eemmeer fietsen. Dat had ik nog nooit gedaan.

Sterker nog, ik heb jarenlang in Flevoland gewerkt. Ik heb in die provincie met de auto gereden, ik heb er gewandeld. Ik heb er zelfs een keer boven gevlogen in een helikopter en ik ben er ooit, met m’n twee oudste dochters, naar toe gekanood. Maar ik had er nog nooit gefietst. En dat terwijl het hemelsbreed maar 500 meter van mijn huis is.

De route

Dat is 500 meter over het water. Op mijn mountainbike moest ik nu eerst naar de brug bij Nijkerk fietsen om in Flevoland te komen. Vandaar ben ik grotendeels langs het Eemmeer gefietst richting de Stichtse Brug bij Huizen.

Vandaar ben ik via Huizen en Eemnes naar Baarn gefietst en kon ik over de Baarnse Brug, via Eemdijk, terug naar huis.

Helm nodig

Door de afdaling van de Stichtse Brug besef ik me wel dat ik toch echt een fietshelm nodig heb. Volgens Strava heb ik deze brug beklommen met een daverende 10 km/u; de afdaling ging echter een stuk sneller. Gemiddeld kwam ik daar uit op 27 km/u. En dat voelde eigenlijk best eng.

Dat enge zal er waarschijnlijk snel af gaan. Een kwestie van vaker doen, maar het punt is natuurlijk wel dat ik deze snelheid straks als gemiddelde snelheid op een vlak stuk wil rijden. En wat als ik dan ten val kom?

Hier in Nederland is een fietshelm niet verplicht, maar persoonlijk ben ik van mening dat dit wel zou moeten. Helemaal met de opkomst van al die e-bikes. Niet dat ik daar nu een discussie over wil beginnen, maar voor mezelf is er maar een simpele conclusie. Een hoofd is er niet op gebouwd om met 25 km/u tegen een boom te knallen.

Frontale botsing

Daarnaast ben ik vandaag over een aantal smalle fietspaadjes gefietst met heel wat tegenliggers; e-bikes, racefietsen en andere recreanten. Het weer was goed voor. Wat als ik met 20 km/u op een tegemoet komende e-bike klap? Dan is het een gewone optelsom: mijn 20km/u tegen zijn of haar 25 km/u. Dan kom je op een aanrijding van 45 km/u!

Naast mijn eerste doel, heb ik direct dus ook een nieuw doel gevonden. Een fietshelm kopen.

Hoe denk jij over een fietshelm? Draag jij er een of vind je dat dat niet hoeft?

Ik heb mijn eerste doel gehaald!
Schuiven naar boven