Wat wordt mijn (voorlopige) einddoel?

Tijdens mijn depressie ben ik begonnen met Bullet Journaling. Dat gaf rust in mijn hoofd. Door de dingen op te schrijven en in te plannen werd alles overzichtelijk en hoefde ik in ieder geval niet meer over die alledaagse dingen te piekeren.

Natuurlijk wist ik daarvoor al dat ik dingen moest plannen en dat ik doelen voor mezelf moest stellen. Maar op de een of andere manier werd het dankzij mijn Bullet Journaling nog duidelijker. Ook het feit dat ik niet alleen een einddoel moest hebben, maar ook diverse tussendoelen.

Die vraag heb ik mezelf nu ook gesteld met het fietsen. Wil ik gewoon regelmatig stukjes gaan fietsen of wil ik mezelf een voorlopig einddoel stellen? En als ik voor dat laatste ga; welke tussendoelen moet ik dan voor mezelf stellen?

S.M.A.R.T.

Ik heb al eerder gezegd dat ik mijn conditie wil verbeteren, dus eigenlijk had ik al een doel in mijn hoofd. Maar ja, dat einddoel is niet bepaald Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch of Tijdsgebonden. De zgn. SMART-methode.

Op dit moment heb ik nog maar een paar tochtjes op mijn mountainbike gemaakt. Tochtjes van hooguit 15 kilometer. Dat was redelijk vol te houden, maar aan het einde had ik wel zadelpijn en voelde het alsof ik lood in m’n benen had.

Tijdsgebonden

Daarover nadenkend lijkt het me gaaf om gewoon honderd kilometer te kunnen fietsen op een dag. Dat lijkt mij aardig specifiek en meetbaar. Is het realistisch? Dat denk ik wel. Er zijn genoeg fietsers die 100k op een dag rijden.

De grote vraag die overblijft is in welk tijdsbestek in dit doel wil halen. En die vraag kan weer in twee delen beantwoordt worden. Allereerst: hoe lang wil ik over die 100k doen? Op dit moment fiets ik gemiddeld zo’n 18 km/u. Voor mij is dat aardig rap, maar dat moet sneller kunnen.

Omdat ik de lat niet al te hoog wil leggen, ga ik voor een minimale gemiddelde snelheid van 25 km/u over een lengte van 100 km. Dat zou betekenen dat ik minimaal 4 uur over die afstand mag doen.’

Duur van de training

Tja, en deel twee van de vraag. Wanneer wil ik mijn einddoel gehaald hebben? Voor mij is dat het moeilijkste deel om in te schatten. Red ik het om de hele winter door te fietsen of blijk ik achteraf toch een mooi-weerrijder te zijn? Wat ga ik doen als het regent? Krijg ik last van blessures omdat ik niet gewend ben om te fietsen of omdat ik te hard van stapel ga?

Door al deze onbeantwoorde vragen, en omdat ik totaal geen idee heb hoe snel ik mijn conditie kan verbeteren, denk ik dat het voor nu realistisch is om te zeggen dat ik over maximaal een jaar mijn einddoel wil halen.

Mijn einddoel is dat ik op 14 augustus 2021 een toertocht van minimaal 100k kan fietsen binnen vier uur.

Dat is dan uiteraard zonder eventuele koffiepauzes

Wil jij weten hoe het met mijn trainingen gaat en of ik al in de buurt kom van die 100k? Volg mij op Strava en houd deze website in de gaten.

Wat wordt mijn (voorlopige) einddoel?
Schuiven naar boven