Reinier Zijl Azn

Creatieveling, schrijver en pedaleur

Mijn overstap naar clipless pedalen

Natuurlijk krijg je in eerste instantie meer snelheid door meer kracht op je pedalen te zetten. Maar hoe zorg je ervoor dat deze kracht op een zo efficiënt mogelijke manier over wordt gebracht op je pedalen? Door clipless te gaan.

Niemand begrijpt het, maar curling is een sport die ik altijd graag kijk. Ik vind het gewoon een mooi tactisch spel waarbij een aantal natuurkundige wetten een belangrijk rol spelen. Wrijving, eenparig vertraagde beweging, impulsmoment en zwaartekracht. Heerlijk! Wetten die ook bij het wielrennen een rol spelen.

Net als bij curling beginnen al deze natuurkundige wetten bij het moment van afzetten. Of beter gezegd; het wattage van die afzet. Hoe hoger de krachtvector, hoe sneller de 19 kilo zware steen aan zijn route begint.

Wattage

Ik kan je nu vervelen met een lang verhaal over positievector, krachtvector en het uiteindelijke moment (of wattage zoals het in het wielrennenwielrennen wordt genoemd). Ik zal me echter inhouden en het kort houden: het moment is de kracht(vector) die uit wordt geoefend op de pedaal, vermenigvuldigd met de richting (positievector) waarin die kracht wordt geduwd.

Je zult begrijpen dat de krachtvector wordt bepaald door de spierkracht in je benen. Dat is grotendeels hetgeen waarmee je het als wielrenner moet doen. Alleen door oefeningen kun je dit veranderen. Maar oefeningen kosten tijd. Dus hoe kun je sneller het moment verhogen?

De positievector als constante

Aangezien wielrennen een herhalende beweging is, zou de richting (de positievector) van die kracht constant in de juiste richting moeten wegen. Als je dat kunt bereiken, betekent dat eigenlijk dat elke krachtstoename, hoe minimaal ook, een toename van je wattage betekend.

Het eerste probleem dat je hierbij tegenkomt is de pedaal. Hoewel producenten elk pedaal een mate van stroefheid meegeven, ontkom je er niet aan dat je schoen over de pedaal schuift. Naast dat dit soms gewoon irritant is, zorgt het ook voor een niet constante positievector.

Om dit wel veel constanter te krijgen, zou je eigenlijk je voeten vast moeten binden aan het pedaal. En… laat dat systeem nu al bestaan in de vorm van clipless pedalen.

Extra voordelen

Naast het feit dat je met clipless pedalen dus een betere richting aan je krachtsinspanningen kunt geven, weet je ook zeker dat je voeten constant op de juiste plek zitten. Geen glijdende schoenen meer waardoor je met verschillende delen van je voet kracht zet.

Je hoeft je dus geen zorgen meer te maken over of je wel of niet met het beste gedeelte van je voet kracht zet. En zo kun je je gedachten volledig richten op de trek- en duwbewegingen van je benen. Want ja, dankzij clipless heb je ook de mogelijkheid om je voet omhoog te trekken.

Verschillende typen

Maar welke clipless pedalen moet je nu kopen? Je heb namelijk verschillende clipless-systemen; Look, SPD en SPD-SL zijn hierbij de meest bekende.

Ik heb een keus gemaakt op basis van de vorm van het pedaal. De Look Keo Classic. Een mooi strak en smal design. Uiteraard heb ik daar een paar mooie knalrode schoenen bij gekocht.

Mijn overstap naar clipless pedalen
Schuiven naar boven