Mijn overstap naar clipless pedalen

Sinds ik geïnteresseerd ben in fietsen, en dan vooral in het wegwielrennen, kijk ik (uiteraard) steeds vaker filmpjes over dit onderwerp. Dat kan ik trouwens iedereen aanraden die wil gaan fietsen, net fietst of al een tijdje fietst. Kijk veel filmpjes en lees de diverse blogs. Vooral deze natuurlijk, haha. In een aantal van die Youtube-filmpjes werd gesproken over clipless pedalen. Over de verschillende soorten, maar vooral over de voordelen ervan. Een van de voordelen is bijvoorbeeld dat je gemakkelijker een hogere snelheid kunt fietsen.

Fietsschoenen

De eerste winst zit ‘m in de zool van de fietsschoenen die je moet kopen om de schoenplaatjes onder te bevestigen. Dit zijn namelijk hardere (of stuggere) zolen dan gewone wandelschoenen. Hierdoor kun je meer kracht zetten op je pedalen. Althans… nu wordt het een beetje natuurkundig, maar ik zal het proberen simpel te houden.

Curling

Niemand begrijpt het, maar curling is een sport die ik altijd graag kijk. Eigenlijk een dit heel erg natuurkundig spelletje die veel met wrijving en energieverlies werkt. Aan de wrijving van de steen kun je tijdens een wedstrijd niets veranderen; maar die van de ondergrond kun je wel lager maken door flink te borstelen. Door te zorgen voor minder wrijving met de ondergrond heb je minder energieverlies en blijft de steen meer snelheid houden.

Bij het fietsen geld dit ook. Als jij met gewone zolen op je pedalen duwt, verlies je allereerst energie doordat je zool indeukt. De vering die bij hardlopen bijvoorbeeld prettig is, zorgt voor energieverlies bij het fietsen. Daarnaast kun je met normale schoenen alleen kracht op je pedaal zetten met het deel van je schoen die het pedaal raakt. De rest buigt immers nog verder door.

Nuttige watts

Zonder een harde, stugge zool gaat er dus veel energie verloren in de zool. En dat wil je niet. Als jij met 100 watt op je pedaal duwt, dan wil je die 100 watt ook volledig naar je ketting overbrengen. Dat lukt alleen niet met normale schoenen. Je houdt misschien maar 75 watt over; waarschijnlijk zelfs minder.

De zool van een goede fietsschoen zorgt er voor dat de (bijna) volledige 100 watt ook daadwerkelijk op je pedaal komt en dus ook op de ketting.

Extra voordelen

Hoewel ik mezelf (vooralsnog) als duursporter zie, leek die hogere snelheid mij toch wel erg interessant. Want als ik mijn einddoel wil halen, dan is dat gemakkelijker als ik een hogere gemiddelde snelheid heb dan wanneer die laag blijft. Kilometers vreten is simpelweg gemakkelijker als je dat in een kortere tijd kunt doen. Of nog beter: meer kilometers in hetzelfde tijdsbestek.

Het hele doel van clipless is dat je fietsschoenen constant op dezelfde plek op je pedalen blijven zitten. Zonder je zorgen te maken over of je wel of niet met het beste gedeelte van je voet kracht zet, kun je je gedachten volledig richten op de trek- en duwbewegingen van je benen.

Meer watts

En die trekbewegingen zorgen er onder ander voor dat je ‘gemakkelijker’ sneller fietst. Eigenlijk zonder dat je daarvoor meer conditie moet hebben. Want terwijl je linkerbeen op de pedaal duwt met de hierboven genoemde 100 Watt en je rechterbeen tegelijkertijd met 40 watt het andere pedaal omhoog trekt, Dat kun je je achterwiel dus aandrijven met 140 watt! Als ook de ketting en dergelijke tenminste gesmeerd loopt.

Het is even wennen om op zo’n manier te fietsen, maar, zoals gezegd, is dat een directe winst zonder dat je daarvoor extra krachttraining hoeft te doen. Voor mij was de keus om over te stappen naar clipless dus eigenlijk een simpele keus. Ja!

Verschillende typen

Maar welke clipless pedalen moet nu kopen. Je heb clipless-systemen van Look en Shimano, en daarnaast heb je ook nog SPD en SPD-R. De verschillen ken ik enigszins, maar welke het prettigst fietst weet ik eigenlijk niet.

Ik heb gewoon een keus gemaakt op basis van het pedaal. En dat was voor mij de Look Keo Classic. Een mooi strak en smal design. Uiteraard heb een daar een paar mooie knalrode schoenen bij gekocht.

Ik ben erg benieuwd naar hoe ze fietsen. Ik ga snel een stukje gaan fietsen… maar daarover later meer.

Mijn overstap naar clipless pedalen
Schuiven naar boven